Търсене

НачалоНовиниЛечебната българска маслодайна роза

Лечебната българска маслодайна роза

В Подбалкана казват: боли ли те корем, близни от мускалчето. Имаш ли гнойна рана, натъркай я с розова вода. Болят ли те бъбреци, глава, мъчат ли те нерви, алергия - за всяка болежка розата може да е лек.

“Едва ли има друг природен продукт, който да въздейства така благоприятно върху организма”, твърди директорът на Института по розата в Казанлък проф. Недко Недков. Може би затова напоследък учени спорят кое от качествата на розовото масло е по-ценно - ароматът или целебните му свойства?

Българска маслодайна роза

“И двете са еднакво ценни”, отсича професорът. И не случайно 1 кг българско розово масло се продава по 4-5 хил. евро на международния пазар. А открай време мярката е кило злато = кило гюлово масло.

Във връзка със следващата история се сещам за един приятел, който цял живот се опитва по всевъзможни начини да има нещо общо със самолетите, не успя, поне не в България. Не винаги е било така, нещата са се случвали повече или по малко и тук, доказателство може да почерпим от историята. Или може само да се почерпим.

Институтът от няколко години прави собствени разработки на козметика с розова вода или масло. Има ли от тях в даден продукт - качеството му е гарантирано. Проф. Недков уверява, че най-добрият лосион е розовата вода. Премахва замърсители, изчиства порите, кожата се хидратира. “Добре е след почистване с тампон лицето да се пръсне с розов спрей. Не трябват пластични операции, ботокси и др. интервенции”, обяснява Недков.

Още по-полезна е тази процедура за хора, чието лице е с пъпки. Голямата гама от алкохоли прави от розовото масло и вода идеален антибактериален препарат.

А гюловата вода се използва и за пиене - разгражда камъни в бъбреците и в жлъчката. Достатъчно е сутрин на гладно да се сръбва по супена лъжица и за 2 месеца ефектът е гарантиран.

Ако редовно поемаш по глътка и тялото ти почва да мирише на рози, защото тя се просмуква в организма, обясняват технолози от козметични фабрики в Пловдив.

През последните години няма производител в този бранш, който да не е пуснал свои серии с българска роза. Всички световни козметични гиганти използват наше масло.

В Азия, особено в Китай и Япония, са много привързани към български продукти с роза. Преди години в Китай по стратегически проект на комунистическата партия засадили огромни площи с наша роза. Качеството на маслото обаче било по-лошо заради неблагоприятния климат.

“Провалил се и опитът с розови градини в Афганистан, защото талибаните унищожили площите и взривили дестилерията, за да не им конкурира нивите с опиум”, обяснява проф. Недков.

Дерматологът от Пловдив д-р Десислава Ночева препоръчва при слънчево изгаряне да намажете засегнатите повърхности с розово масло. “Засегнатият участък не само ще се излекува, но и ще се получи силен регенеративен ефект, няма да останат даже белези”, казва тя.

От няколко години японски концерн произвежда лечебни бонбони с пълнеж масло от бяла роза. Японците стигнали до извода, че редовната консумация на такива дражета освежава дъха, вдига тонуса, сексуалната активност, удължава живота.

“Тепърва тази индустрия у нас ще разцъфва, защото продуктите се добиват само по естествен път, изкуствени диаманти могат да се направят, но розово масло - не”, подчертава проф. Недков.

Тайната на високото качество е в големите температурни амплитуди под Балкана през май и юни, когато върви кампанията. Вечер е студено, а през деня - горещо. Това стресира розата по време на цъфтежа и тя започва да отделя повече масло. Колкото амплитудите са по-големи, толкова листенцата са по-налети и ценните съставки на маслото са повече.

По българските земи розата започва да се отглежда през XV-XVI в., пренесена е от Дамаск, оттам и името й е Rosa damascena, по-известна вече като казанлъшка роза. На нейна основа са селектирани десетки нови сортове, изцяло пригодени за условията у нас. Най-разпространени са “Популация N5”, “Свежен”, “Искра”, “Янина” и “Елена”.

Друга версия гласи, че още Александър Македонски бил очарован от розата при походите си на изток, а негови войни на връщане донесли на Балканите стръкове от ароматното цвете.

Факт е обаче, че най-старата българска индустрия е производството на розово масло.

Първоначално се правела само вода, но след като бил открит процесът на двойната дестилация, се появило и чудото - розово масло.

Не случайно и Алеко е сложил в ръцете на Бай Ганьо мускалче с гюлово масло - то е било билетът на нашите търговци срещу тогавашния Шенген.

Районите, където вирее най-добре, са Казанлъшко, Карловско, Стрелча, Пещера и Брацигово. Границите са заключени между Сливен и Клисура на изток-запад и Стара планина и Средна гора на север и юг. Това се пределите на Розовата долина, която заема около 100 кв. км. Там климатичните условия са най-добри - хубава почва, мека зима, а когато трябва да се добива реколтата, превалява дъжд, който трупа масло в цвета на розата.

При добро време от 3 т цвят се получава 1 кг масло, ако е сушаво - отиват над 5 т цвят.

В момента у нас се гледат 34 хил. дка насаждения. Годишният добив се движи между 1,5 и 2 т розово масло. Около 40 фирми са ангажирани в бранша, в разгара на кампанията само на полето има близо 60 000 души.

В Търничене, Казанлък, Карлово, се гледа и бялата роза.

Добивът отнея обаче е по-нисък, от 6-7 т цвят се получава 1 кг масло. Затова маслото й е по-скъпо, ако кило от червената роза струва 4-5 хил. евро, то за бялата цената скача на 8 хил.

Търсят я предимно за много луксозна парфюмерия. От няколко години у нас се налага тенденция този отрасъл да премине на биологичен принцип - да не се използва химия, а само естествени защити като отвара от тютюн, съчетание на култури, които прогонват вредителите. Все още площите, отглеждани изцяло биологично, са малко - 2-3 хил. дка.

СПАС КУЗОВ

Испанец излекувал тежки рани

Амелия Искиердо е чаровна испанка, родена в Мадрид, в началото на 70-те. Сега живее в китното селце Гуадарама, което е на 40 км от испанската столица.

За себе си казва, че обича лова, добрата трапеза и секса. И не се бори за мир в света Преди време й попада българска козметика на базата на казанлъшка роза. Оттогава е пристрастена към нея - освежава кожата, има дискретен аромат и е на достъпна цена. Амелия вече не приема никаква друга помада, макар и да е маркова.

Съдбата й изпраща едно от най-трудните изпитания - била тийнейджър, когато остава без майка. Сега веднъж седмично полага безвъзмездни грижи за страдащи от нелечими болести.

При едно от посещенията си в хосписа вижда човек, чието тяло е в рани заради приложена химиотерапия. Амелия предлага да му занесе крем и розова вода - български, купени от софийски магазинчета, а с тях близките на човека да го мажат. И те приемат.

За месец раните минават, а лекарите в клиниката са удивени от ефекта. Непрекъснато я питат какво е мазилото. За съжаление мъжът не се преборил с коварната болест. Все още обаче и пациенти, и лекуващи коментират чудодейния балсам. А той е крем и розова вода - от любимото й цвете българската роза.

Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=778519

 

ВходКалендар

Октомври 2022
Н П В С Ч П С
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Новини

Откриха най-старата монета в България...
Откриха най-старата монета в България

Водолаз откри в Созопол златна монета, за която се смята, че е най-старата в България, съобщиха от Националния [ ... ]

Български филм с първо място на международен конку...
Български филм с първо място на международен конкурс

Филмът „Толерантност” - съвместна продукция на младежкото театрално и филмово студио към читалище [ ... ]

Отбелязване на съединението на България в Казанлък...
Отбелязване на съединението на България в Казанлък

129-та годишнина от Съединението на България, извършено на 6 септември 1885 г., ще бъде тържествено отбелязана [ ... ]

Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музе...
Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музей

От 29 август 2014 г. в Исторически музей „Искра” – Казанлък ще бъде открита изложба с предмети, които са [ ... ]

Фабрика Български Капрони – Казанлък...
Фабрика Български Капрони – Казанлък

Неприятности има навсякъде и във всяко време. От трудностите, който изпитваме загубихме желание да [ ... ]

Туристически райони на България...
Туристически райони на България

Националният център за териториално развитие изпълнява обществена поръчка от Министерството на икономиката [ ... ]

                        

                        

Go to top