Търсене

Голяма Косматка

Намира се на 12 км северно от гр. Казанлък - 2 часа пеша от центъра на Казанлък и 15 минути с автомобил. През 2004 г. в могилата „Голяма Косматка” е открит монументален храм с вход от юг, строен през втората половина на V в. пр. Хр. Храмът се състои от коридор, преддверие, кръгла камера с високо куполно покритие и правоъгълна камера, изградена като саркофаг от два монолитни каменни блока, единият от които тежи над 60 т. Трите помещения са изградени с правоъгълни каменни блокове и са покрити с плочи. Двукрила мраморна врата затваря входа на кръглата камера. Горните полета на крилата са с безупречно моделирани изображения на бог Дионис, като в източното той е олицетворение на слънцето, а в западното – на земята и нощта. Запазените цветни орнаменти върху източното крило са с преобладаващ червен цвят, а върху западното преобладаващият цвят е черен. Храмът гробница е последният дом на владетеля на Севтополис - Севт III.

Севт III

Там са намерени златна чаша, венец, конски амуниции и бойно снаряжение, както и бронзовата глава от статуята на владетеля. Храмът в могилата “Голяма Косматка” е строен през втората половина на V в. пр. Хр. Запазените цветни орнаменти върху крилата на мраморната камерна врата символизират посоките на света и кръговрата на времето. В гробницата са открити великолепният златен венец на владетеля, златен киликс (чаша за вино), наколенници и шлем с пластична орнаментация, апликации за конска амуниция и др. Забележителна е ритуално погребаната пред фасадата бронзова глава от статуята на Севт III, която е необикновено одухотворена и детайлна. Тя е важно свидетелство за тракийските орфически ритуали не само в национален, но и в световен мащаб. В правоъгълната камера, която има единствен паралел с монолитната камера на храма в могила” Оструша”, са моделирани ритуално ложе и ритуална масичка. Те били покрити с тъкан, изработена от златна нишка, след което е било извършено пищно погребение на владетел, почитан като бог. Върху фиалата, каничката и шлема е изписано името на Севт, което доказва, че в началото на ІІІ в. пр. Хр. тук е погребан Севт ІІІ - известният тракийски владетел на Одриското царство. Неговата столица - Севтополис - е на десетина километра югозападно от гробницата на дъното на язовир Копринка. Най-вероятно тялото е било изгорено другаде, защото в гробницата не са намерени останки. Вместо това е погребана главата от статуята на Севт, която е стояла на пиедестал в столицата Севтополис. Така повеляват орфическите обичаи. В камерата грижливо са положени личните вещи и даровете, необходими за задгробния живот на владетеля - златен венец, два албастрона, златен киликс с украса от растителни орнаменти, сребърна средиземноморска мида с позлата, великолепна златна гарнитура за конска амуниция, амфори, и почти пълен комплект въоръжение - шлем със сребърна апликация на мъжка глава, златна апликация с лъвска глава в средата на кожена ризница, два бронзови наколенника с глави на богини, меч с ножница, украсена със златни аплСлед завършване на ритуала, посветените в него зазидали входа на кръглата камера, принесли в жертва коня на своя владетел, зазидали и входа на преддверието, ритуално опожарили коридора и на седем метра от фасадата на храма поставили бронзовата глава от неговата статуя, която е с изключителни икации, ножче със златна дръжка.

Малко снимки от 2004-та година:

Гробниците в Долината на Тракийските царе

Хелвеция
Хелвеция

    Гробница в могила Хелвеция – гробницата е изградена в южната периферия на могилата. Правоъгълна [ ... ]

Оструша
Оструша

Оструша е могила край град Шипка в централна България. Тя е изградена в средата на IV в. пр. Хр. и е функционирала [ ... ]

Шушманец
Шушманец

   Последното представително подмогилно съоръжение в Долината на тракийските владетели е открито [ ... ]

Светица
Светица

Намира се на 8 км северно от Казанлък, от центъра на Казанлък - 1 час и 15 мин. пеша, 8 мин. с автомобил. През [ ... ]

Голяма Косматка
Голяма Косматка

Намира се на 12 км северно от гр. Казанлък - 2 часа пеша от центъра на Казанлък и 15 минути с автомобил. През [ ... ]

Казанлъшка Гробница
Казанлъшка Гробница

    Могилата, в която е открита гробницата, е имала вид на естествен завършек на хълмистото възвишение [ ... ]

Новини

Откриха най-старата монета в България...
Откриха най-старата монета в България

Водолаз откри в Созопол златна монета, за която се смята, че е най-старата в България, съобщиха от Националния [ ... ]

Български филм с първо място на международен конку...
Български филм с първо място на международен конкурс

Филмът „Толерантност” - съвместна продукция на младежкото театрално и филмово студио към читалище [ ... ]

Отбелязване на съединението на България в Казанлък...
Отбелязване на съединението на България в Казанлък

129-та годишнина от Съединението на България, извършено на 6 септември 1885 г., ще бъде тържествено отбелязана [ ... ]

Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музе...
Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музей

От 29 август 2014 г. в Исторически музей „Искра” – Казанлък ще бъде открита изложба с предмети, които са [ ... ]

Фабрика Български Капрони – Казанлък...
Фабрика Български Капрони – Казанлък

Неприятности има навсякъде и във всяко време. От трудностите, който изпитваме загубихме желание да [ ... ]

Туристически райони на България...
Туристически райони на България

Националният център за териториално развитие изпълнява обществена поръчка от Министерството на икономиката [ ... ]

                        

                        

Go to top