Търсене

НачалоДолината на Тракийските Царе

Долината на Тракийските Царе

         По-малко от сто са тракийските подмогилни зидани постройки в България, които обикновено наричат гробници. Повечето от тях са намерени полуразрушени или впоследствие са унищожени. 13 такива сгради са построени в Казанлъшката котловина. Броят им става 15, ако се прибавят две, които не са така монументални, но имат висока научна стойност. Съсредоточени в ограничен географски район, те са многократно повече, отколкото другаде в България. Това, заедно с обстоятелството, че са само на десетина километра от Казанлък преди петдесетина години беше открит и проучен единственият тракийски град Севтополис-столица в края на 4 и началото на 3в.пр.Хр. на цар Севт III, е основание Казанлъшката котловина да получи и името Долина на тракийските царе.
          Първото сериозно откритие в Долината, която тогава все още не се е наричала "на царете", е направено на 19 април 1944г. При копаене на окопи в могила край Казанлък, войници попаднали на вход към някаква постройка. В здрача от раздиращите мрака вестници те се озовали в непознат, населен с призраци свят. От стените ги гледали странни мъже и жени, облечени в причудливи дрехи. Скоро станало ясно, че е открита единствената доскоро тракийска гробница със стенописи от края на IVв. пр. Хр. Коридорът е от камъни. Стените на двете помещения(правоъгълно и кръгло) са от тухли и са покрити с изображения на сражаващи се войни, владетел със съпругата си около отрупана с храни маса, прислужници, които носят дарове, кочияш с коне и колесница, бясно препускащи двуколки.
           Петнайсетина години по-късно на дъното на днешния язовир "Копринка" започват да се очертават контурите на добре укрепен тракийски град с дворец, пресичащи се под прав ъгъл улици, еднотипни къщи с големи дворове. Мраморна плоча с букви изумява ръководителя на разкопките проф. Димитров. От нея той научава и съобщава на учения свят, че в него има храм на Великите самотракийски богове, че плочата е договор между Севтополис и друг тракийски град - Кабиле, за който се знаеше, че е край ямболското село със същото име.
           При разкопките на дъното на бъдещия язовир са открити и две разрушени куполни гробници от тухли. Започва да става ясно, че траките са сред първите древни народи, използвали печената тухла за строителни нужди.
            През 1965 г. Казанлъшкият край привлича вниманието на италиански геофизици от прочутата фондация "Леричи", които измерват съпротивлението на насипите в няколко могили. За две от тях те предричат съществуването на масивни сгради. Археолозите Гергана Табакова-Цанова и Людмил Гетов откриват две постройки от камък и тухла, които определят като гробници. Тази край Мъглиж е с дълъг коридор и няколко помещения. Тук-там по стените й са запазени стенописи, късове от други са паднали по подовете. Спасените и частично възстановени могат да се видят в казанлъшкия музей"Искра". По тях са изрисувани растителни украси, глинени амфори, препускащи тракийски колесници. Втората гробница е край село Крън, намерена е полуразрушена и е останала, за съжаление, недопроучена. Установено е, че стените й са покрити с хоризонтални пояси, оцветени в различни цветове. Точно 30 години по-късно нашият екип откри подобна, но с изцяло и много добре запазен храм, украсен по същия начин.

 

 

 

Новини

Откриха най-старата монета в България...
Откриха най-старата монета в България

Водолаз откри в Созопол златна монета, за която се смята, че е най-старата в България, съобщиха от Националния [ ... ]

Български филм с първо място на международен конку...
Български филм с първо място на международен конкурс

Филмът „Толерантност” - съвместна продукция на младежкото театрално и филмово студио към читалище [ ... ]

Отбелязване на съединението на България в Казанлък...
Отбелязване на съединението на България в Казанлък

129-та годишнина от Съединението на България, извършено на 6 септември 1885 г., ще бъде тържествено отбелязана [ ... ]

Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музе...
Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музей

От 29 август 2014 г. в Исторически музей „Искра” – Казанлък ще бъде открита изложба с предмети, които са [ ... ]

Фабрика Български Капрони – Казанлък...
Фабрика Български Капрони – Казанлък

Неприятности има навсякъде и във всяко време. От трудностите, който изпитваме загубихме желание да [ ... ]

Туристически райони на България...
Туристически райони на България

Националният център за териториално развитие изпълнява обществена поръчка от Министерството на икономиката [ ... ]

                        

                        

Go to top