Търсене

Долината днес

В центъра на нашата родина, скътана между двете големи планински вериги - Стара планина и Средна гора, се намира Казанлъшката долина. Земята, която смайва с прелестта си, упоява с аромата си и впечатлява с древната си история.  Общата площ на долината е около 780 кв. км със средна надморска височина 350м. Има продълговата и малко неправилна форма с дължина 94 км ширина около 10 км.

Разположено в средата, на 3 км северно от р. Тунджа, на двата бряга на река Стара, тупти сърцето на Розовата долина - град Казанлък. Обвит грижливо в прегръдките на Стара планина, градът е тъй неописуемо красив, сякаш е картина, изрисувана с изкуството на Бог. Той е естествен географски център на България, важен възел на пътищата между Северна и Южна България и първокласен път по линията София - Бургас. Климатът в Казанлъшкия район е умерено-континентален, характеризира се с мека зима и малък брой дни със снежна покривка, умерено и топло лято и хладна есен.

Розоберачки

Казанлък заема и важно място в икономиката на страната. Развиват се оръжейното производство, хранително-вкусовата промишленост, производството на вълнен и копринен текстил, музикални инструменти, парфюмерия и козметика, хидравлични и пневматични изделия. Добре развито е горското стопанство. Отглеждат се зърнени култури, маслодайна роза и други етерично-маслени култури, лозя, овощни насаждения, развива се животновъдство. В града има институт за розата и етерично-маслени и лекарствени растения.        

Природните условия - почвите и климатът, са предпоставка околността на Казанлък да е населена от дълбока древност. След изумителните открития през последните години, Казанлъшкият край получава званието "Долината на тракийските царе". Неслучайно археолозите отдават тази чест на града. Те откриват, че земите в Казанлъшко са заемали важно място в историческото развитие. Това свидетелства за истинността и богатството на историята на града, свързана с тракийското присъствие по земите му. Това му дава правото да бъде диаманта в короната от тракийско наследство.

 
ПРОМИШЛЕНОСТ НА ГРАД КАЗАНЛЪК

 Още след Освобождението от турско робство в Казанлък започва да се развива текстилната промишленост. Добри позиции на пазара завоюват самолетната промишленост (фабрика "Капрони") и военната промишленост (фабрика "Арсенал" – 1924 г.).

От времето на Възраждането тук се развиват над 50 занаята и производства - златарство, каменоделство, дървообработване и дърворезба, бъчварство, кошничарство, плетене на дантели и шевици, гайтанджийство, воденичарство, коларство, оръжейно производство, разбира се, розопроизводство и много други. Днес обаче от тях са запазени и се развиват само някои от тях.

След края на Втората световна война Казанлък заема важно място в икономиката на страната. Развиват се хидравликата и пневматиката, оръжейното производство, хранително-вкусовата, текстилната промишленост, производството на етеричномаслени култури, парфюмерията, козметиката и други.

Основно място заема и производството на козметика и парфюмерия, тъй като в Казанлъшката долина се отглеждат едни от най-качествените в целия свят етеричномаслени продукти от обработваната маслодайна роза.

Условно можем да разделим промишлеността на тежка, химическа, козметична и текстилна промишленост.

 Тежка промишленост

Сред многото машиностроителни предприятия са ”Хранинвест” и голяма група малки фирми, специализирани в производството на машини на хранително-вкусовата промишленост. Казанлък “M+С Хидравлик” произвежда хидравлични машини. “Арсенал” се занимава с военна продукция. Тяхното производство се изнася в цяла Европа. В “Кремона” се произвеждат едни от най-висококачествените в Европа музикални инструменти. Фирма “НИТИ” ЕАД - Казанлък извършва основно научноизследователска дейност в областта на артилерийски (реактивни и специални), инженерни, авиационни, стрелкови производства като:

- барути - ловни и специални;

- пиротехнически изделия;

- специални електронни системи и електронно-механични тренажори;

- взривни вещества;

- леки бронирани машини;

- нестандартно технологично оборудване за военното и специалното производство;

Фирмата извършва и проектиране на промишлени сгради за военно и специално производство, както и оборудване за него. В дружеството са разработени над 40 изделия и технологии, които са приети на въоръжение в българската армия и са с реализиран износ на външни пазари.

ВходКалендар

Октомври 2022
Н П В С Ч П С
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Новини

Откриха най-старата монета в България...
Откриха най-старата монета в България

Водолаз откри в Созопол златна монета, за която се смята, че е най-старата в България, съобщиха от Националния [ ... ]

Български филм с първо място на международен конку...
Български филм с първо място на международен конкурс

Филмът „Толерантност” - съвместна продукция на младежкото театрално и филмово студио към читалище [ ... ]

Отбелязване на съединението на България в Казанлък...
Отбелязване на съединението на България в Казанлък

129-та годишнина от Съединението на България, извършено на 6 септември 1885 г., ще бъде тържествено отбелязана [ ... ]

Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музе...
Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музей

От 29 август 2014 г. в Исторически музей „Искра” – Казанлък ще бъде открита изложба с предмети, които са [ ... ]

Фабрика Български Капрони – Казанлък...
Фабрика Български Капрони – Казанлък

Неприятности има навсякъде и във всяко време. От трудностите, който изпитваме загубихме желание да [ ... ]

Туристически райони на България...
Туристически райони на България

Националният център за териториално развитие изпълнява обществена поръчка от Министерството на икономиката [ ... ]

                        

                        

Go to top