Търсене

НачалоЗа Долината на РозитеШипков и Сие - възходът на един сирак

Шипков и Сие - възходът на един сирак

    През 1827 г. десетгодишният, останал кръгъл сирак Кънчо Пеев от казанлъшкото село Шипка е принуден да потърси препитание в града. Работи като слуга в дюкяните на Япа пазар. Работа съвсем несигурна и непостоянна, защото физическите сили на детето не могат да конкурират професионалните хамали на пазара. Това е причина Кънчо много често да остава без всякаква работа и да обикаля като просяк собствениците на малките магазинчета за парче хляб. До четиринадесетгодишната си възраст Кънчо не е имал жилище и е спял “където намери” – по сайванти и бараки из бедните махали на града. Едва петнадесетгодишен той си намира постоянна работа като слуга в един платнарски дюкян на Япа пазар. От разговорите в дюкяна Кънчо, нарекъл се вече Шипков по името на родното си село, научава, че розовото масло, продадено в Цариград струва много по-скъпо от цената, на която го купуват агентите на западните фирми в Казанлък. Събрал оскъдни свои грошове и спечелил доверието на своя работодател, Кънчо помолил господаря си за скромен заем. Доверието било спечелено по много странен начин, поучителен за хищническия морал на съвремените бизнесмени.

За да провери почтеността на малкия Кънчо чорбаджията хвърлил един алтън в прахоляка на дюкяна. Слугата, метейки вечерта помещението намерил златната пара и когато на другата сутрин чорбаджията дошел в дюкяна, Кънчо добросъветсно му предал находката. Чорбаджията направил още две, три “проверки” от такъв характер и накрая отделил искания заем от скромния си капитал. С наличните пари Кънчо отишел в най-затънтените казанлъшки села, където закупил на изгодна цена изключително чисто розово масло. Придобил десетина мускала, Кънчо се отправил пеш до Цариград, където продал маслото си в канторите на западните фирми “Имсен” и “Каселман” на шесткратно по-висока цена, отколкото в Казанлък. За да съхрани първата си печалба Шипков не преспивал дори в хан, а на дървените тарги, които и сега може да видите зад “Йени джамия” при моста за Галата. Мюсюлманско милосърдие за бездомниците, нямащи подслон за нощуване.
    Четири години наред Кънчо Шипков минава пеш пътя до Цариград, за да продава все повече мускали първокачествено казанлъшко розово масло и да спастри скромната, но нарастваща печалба към мизерния си капитал. За дългото, няколкостотин километра пътуване пеш, Кънчо си купува кондури, но за да ги запази ги обува само когато минава през градовете. Останалия път изминава бос. Едва след четвъртото си пътуване до Цариград, успява да си купи кон. В следващите години малкият му капитал нараства вече в геометрична прогресия.
Най-важното, което разбрал младия Шипков при търговията в чуждите кантори в Цариград е, че за да реализираш успех в прдприятието си е необходимо да владееш езика на чужденците и да познаваш тънкостите на техните търговски похвати.
Тъкмо заради това след години, когато се установил вече като солиден розопроизводител, той остава да разработва фирмата си в Казанлък с по-големия си син Петър, а по-малкия Тодор изпраща да учи в Робърт колеж в Цариград. Синът завършва колежа, но по съвета на бащата не бърза да се върне в Казанлък. Старият е знаел добре, че животът сред чужденците усъвършенства качествата на търговеца. Приет много добре от своите американски учители младият Шипков е бил поканен за преподавател в Робърт колеж. Той с готовност приел това предложение, създал изключително тесни приятелски връзки с бившите си учители, но създал и широки познанства с английски и американски търговци, спирали или установявали се трайно в Цариград. Не пропуснал да посещава не само свързаните с търговията на баща си фирми за износ на розово масло, но и всички конкурентни търговски къщи. След три години, през есента на 1884 г. Тодор Шипков се включва в една от екскурзиите на учителите от Робърт колеж и обиколил Швейцария, Франция и Англия. Това е втората необходима част от неговата подготовка – срещата с Европа, с нравите и порядките на западните хора, усещането за ритъма и размаха на тяхната търговска дейност, докосване до същността на онзи свят, в който само след две години Тодор Шипков ще осъществи един от най-сполучливите ходове в търговията с розово масло от световен мащаб.
 През 1885 г. периодът на предварителната подготовка завършил. Младият Шипков се прибрал в Казанлък и в продължение на две седмици прегледал всички книги на фирмата, проверил всички налични количества розово масло и преценил тяхното качество. Разговарял с големия си брат Петър и със съдружника на баща си Балю Панчев, с когото старият Шипков закупувал и отнасял в Цариград по 20-40 кг. розово масло годишно.
 От всичко това през зимата на 1885-1886 г. на Тодор Шипков станали ясни два основни факта. Първият бил нарасналото фалшифициране на розово масло, както по времето на излизането му от Казанлък, така и при престоя му и експортирането му от фирмите в Цариград. Това заплашвало в следващите години да намали значително интерса и доверието на западните купувачи по отношение на българското розово масло. Пътят за всяко ново проникване пряко на пазарите на Запад трябвало да се извърши с най-висококачеството налично масло. Второто съображение в концепцията на младия Шипков има опредлеено практическо значение и носи невероятен стратегически заряд в момента. През есента на 1885 г. се извършило Съединенеито на България. Свободният приток на казанлъшко розово масло в Одрин и Цариград секнал ненадейно. Отношенията между България и Турция били крайно изострени и това пречело дори на обикновено търговско пласиране на розово масло в турската столица. Изводът бил ясен: през есента на 1886 г. цариградските фирми няма да успеят да задоволят дори отчасти нуждите на европейския пазар и ако се опитват да компенсират липсващото им количество, ще го направят за сметка на най-брутална фалшификация.
През лятото на 1886 г. Тодор Шипков убеждава баща си и брат си да събират само най-висококачестено масло, като същевременно преработят, почистят и подобрят качеството на голяма част от наличното количество в склада им. В края на лятото Шипкови експедирали за Лондон 14 000 мускала от това масло. В началото на спетември в Лондон се оказал и самият Тодор Шипков. До средата на месеца, използвайки клиентелата на фирмата “Имсен”, довчерашният учител в Робърт колеж успява да пласира около 9 000 мускала на отлична цена. В края на септември Тодор Шипков се озовал ненадейно в Ню Йорк. Един пазар, на който в същия момент се опитвали да пласират не твърде чистото масло, познатите и реномирани в Америка търговци Гаспар, Кузман и Папазов. Всички те се изсмели на “голобрадото момче” дошло да “дели мегдан” с тях в Америка и го посъветвали час по-скоро да си прибира багажа и да се връща в Европа.
 Не знаем как е отговорил на тези предупреждения Тодор Шипков, нито имаме достатъчни сведения за търговските му ходове. Знаем само, че в началото на октомври той бил продал около 4 000 мускала в Ню Йорк на непозната дотогава висока цена. Оценката на специалистите за качеството на маслото, продавано от Шипкови през тази и следващите години била “шест звезди”. Оттук нататък вратите на американския пазар се разтворили широко за маслото с марка “Шипков” и през следващите десетилетия на 20 век. През този период докато големия син на дядо Кънчо осъществявал вътрешните операции по производство и набиране на розово масло (Шипкови имат вече 6 огромни розоварни), Тодор Шипков прекосил 37 пъти Атлантическия океан, оставяйки на двата му бряга стотици хиляди мускали и конкуми казанлъшко розово масло с емблемата на фирмата. И което е най-важно – непомръкващата слава на българското розово масло като символ на страната ни пред целия свят.
 Достатъчно е да дадем данни само за началото на този възход, за да се добие истинска представа за размерите и печалбите, които осъществила фирмата в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Така през 1885 г. Шипкови продали 66 кг. розово масло, през 1886 г. – 167 кг., 1887 г. – 217 кг., 1889 г. – 366 кг. През 1906 г. Шипкови изнасяли огромното количество от 1 600 кг. розово масло и през този период били най-крупните български милионери. Канторите и представителствата им се намирали в Казанлък, София, Париж, Лондон, Ню Йорк, Брюксел, Филаделфия и други.
  Дочакал тези години, някогашният слуга в Япа пазар – дядо Кънчо Шипков стоял пред просторната като палат къща на рода в центъра на Казанлък, прехвърлял зърната на цариградската си броеница и повтарял с нескрито доволство житейската си мъдрост: “И клоните може да са големи и плодът може да е сладък, но всичко зависи от корена на този свят.” В завещанието си Кънчо Шипков е отправил и едно свое откровено послание до синовете си: “че парите са могъща сила и могат да овълчат и най-благородната човешка душа. И ако трябва да се спасиш от такава участ има само един път – да спазваш законите на града си и да изпълняваш повелите на Бога.” Ако прегледате фирмените книжа на “Шипков и Сие”, които се пазят и досега в Музея на розата в Казанлък, ще се убедите, че тези думи не са били лицемерно успокоение за душата, а практическо правило на гладния и бездомен сирак на Шипка, създал една от първите милионерски фирми в България.


"Червеният капитализъм",  Петър К. Стоянов

 

ВходКалендар

Октомври 2022
Н П В С Ч П С
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Новини

Откриха най-старата монета в България...
Откриха най-старата монета в България

Водолаз откри в Созопол златна монета, за която се смята, че е най-старата в България, съобщиха от Националния [ ... ]

Български филм с първо място на международен конку...
Български филм с първо място на международен конкурс

Филмът „Толерантност” - съвместна продукция на младежкото театрално и филмово студио към читалище [ ... ]

Отбелязване на съединението на България в Казанлък...
Отбелязване на съединението на България в Казанлък

129-та годишнина от Съединението на България, извършено на 6 септември 1885 г., ще бъде тържествено отбелязана [ ... ]

Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музе...
Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музей

От 29 август 2014 г. в Исторически музей „Искра” – Казанлък ще бъде открита изложба с предмети, които са [ ... ]

Фабрика Български Капрони – Казанлък...
Фабрика Български Капрони – Казанлък

Неприятности има навсякъде и във всяко време. От трудностите, който изпитваме загубихме желание да [ ... ]

Туристически райони на България...
Туристически райони на България

Националният център за териториално развитие изпълнява обществена поръчка от Министерството на икономиката [ ... ]

                        

                        

Go to top