Най-висококачественото и търсено розово масло се получава от култивираната в България Rosa damascena или това е т.нар. Казанлъшка маслодайна роза, отглеждана в Розовата долина, където намира най-подходящи условия за развитие.Това се дължи на факта, че географското положение и климатичните особености на Розовата долина благоприятстват отглеждането на розовите насаждения, пъпките на които започват да се формират още през месец февруари, а розоберът се осъществява през месеците май и юни, като това зависи от нивото на валежите през съответната година. Вече в продължение на три века Българската маслодайна роза се използва за производството на несравнимото по своите свойства и качество Българско розово масло.
Произход на маслодайната роза
Персия е първата страна, в която започват да се отглеждат маслодайнии рози и стартира производството на розово масло. Има теория, че е пренесена на Балканския поуостров от войнците на Александър Македонски. Но първите данни за насаждения от тази роза а Балканския полуостров датират от 17 век., като розите са били отглеждани в областите около гр. Одрин. На територията на днешна България първите документални сведения за розови насаждения са от 1712 г. в землището на с. Войнягово, Карловско. Със сигурност се знае, че в средата на XIX век започва да се споменава и Розовата долина — общо наименование на подбалканските котловини в района между Казанлък, Карлово и Стрелча. По размери Розовата долина е една от най-големите розови градини в света, а качеството на произвежданото розово масло от местния сорт Казанлъшка роза (потомък на известната дамаска роза) е ненадминато в много отношения.
Технология на производство
Но колко килограма розов цвят е необходим, за да се произведе 1 килограм розово масло? Едва ли някой, който не е запознат с технологията на розопроизводството, може да предположи, че за получаването на 1 килограм от „течното злато”, са необходими между 3 и 6 тона розов цвят, което зависи от качеството на реколтата. А за 1 мускал розово масло са нужни от 7000 до 15 000 розови цвята. Почти всеки от нас е помирисвал благоуханната розова вода- за получаването на 1 литър от ароматната течност е необходим 1 килограм цвят.
През 1800 г. е документирано началото на производството на розово масло в гр. Клисура. Розоварните (познати още като гюлпанати, гюлпхани или гюлници) задължително се строяли до чиста течаща вода, която да се използва в производството. Преработката на розовия цвят се извършвала в малки медни казани, инсталирани под навеси. В началото на XX век масло се е дестилирало в медни дестилационни съдове, подгрявани на огън. За един дестилационен цикъл били необходими около 15 кг розов цвят и 60 литра чиста вода.
Мерни единици
Произведеното розово масло се измерва със специална единица за тегло, наречена мускал, която е заета от арабите и в превод означава „тегло“. Един стандартен мускал е равен на 4,9844 г. В практиката обаче се налагат мускали с различна вместимост от 1, 2, 3 или 5 г. Традиционният мускал се състои от две части: външна дървена част — мускал, и поставено в него стъклено шишенце, наречено фиолка. Малките размери и относителната здравина на мускалите ги правят удобни за безопасното пренасяне на скъпоценното масло по дългите и несигурни пътища на Османската империя и към Европа. Едва ли има българин, който да не е чувал за героя на Алеко Константинов – Бай Ганьо, увековечен в едноименното му произведение. За негов прототип Алеко използва известният търговец от Розовата долина Ганю Сомов, който пъха мускалите в пояса си и така ги разнася по панаири и изложения. През 1893 г. Алеко Константинов го среща на изложението в Чикаго. В по-големи количества добитото розово масло се съхранява в калайдисани медни съдове с тумбеста форма, наречени конкуми. Големият конкум има вместимост приблизително 850 мускала и е равен на 4088 г. Можем да си представим какво огромно богатство е представлявал един подобен пълен конкум във времена, когато розовото масло е било с цената на златото. Неслучайно розовото масло се използва като синоним на благородния метал.
Химичен състав и ползи от розовото масло
Розовото масло има забележително сложна химическа структура с над 300 познати съставки, които съставляват около 80 % от общия състав, който зависи от начина на получаването му. Главна съставка на маслото, получено чрез дестилация, е ацикличния алкохолгераниол (около 50%), а чрез екстракция - фенилетиловият алкохол (55%). В маслото се съдържа още нерол (5-10%), цитронелол (15-20%) и стеароптени (25-30%). Приятната миризма на рози се дължи на гераниола, цитронелола и фенилетиловият алкохол. Стеароптените са без миризма и на тях се дължи свойството на маслото да се втвърдява при 25°С. При дестилация фенилетиловият алкохол се разтваря в дестилационна вода, при което се получава розовата вода - Aqua rosae.
Розовите продукти имат доказани ефекти над човешката физика, но те са несравними с влиянието на розата върху мисловното и емоционално равнище. Розата има силно антидепресивно действие. Също така розовото масло е незаменимо като съставна част при производството на световноизвестни марки парфюми като Nina Ricci, Chanel, Christian Dior, Kenzo и др. ни ползотворни ефекти върху човешката физика, но те бледнеят пред ефекта на розата над мисловното и емоциалното равнище. Розата е деликатен, но силен антидепресант и много полезна при трудни емоционални състояния.