Search

HomeRose ValleyRose Festival

Rose Festival

Празника се празнува за първи път през 1903 г. Традиционно се провежда през първите почивни дни на месец юни.

Като център на розопроизводство и преработка на розовия цвят Карлово се слави далеч преди Освобождението. Дълги години това е само поминък, едва през 30-те години розовите градини, красивата природа и архитектура, местната розова индустрия се осъзнават като атрактивни неща, които предизвикват интереса на български и чуждестранни туристи.

Първоначално след реставрирането на родната къща на Левски в Карлово, дните 31 май и 1 юни (Петдесетница и Свети дух) се празнуват като Ден на Левски и в града се организира голям народен събор, в който участват много хора от цялата страна. По този повод се изтъква и мястото на Карлово като център на Розовата долина. Любопитен момент от тържествата тогава ни представя в един свой пътепис от 1936 година Никола Станев: “През тия дни Карлово е най-красиво, тогава става и беритбата на розите. Карловското поле се вълнува като море, чиято повърхнина премята ту розови ниви, ту ментови градини… Въздухът е лек и препълнен с аромата на разни лечебни и полски цветя. Пътниците пристигат с влакове, коли в непрекъснати редици. Те се насочват веднага към църквите, Паметника на Апостола и към площада на пазара до градския часовник. Навред по улиците безкрайни венци от рози, окачени по стълбове, прозорци, порти и балкони, домовете са украсени както църквите и площадите. Пъргави момчета и момичета, облечени празнично, с венци на глави, държат в ръка големи кошници с разноцветни рози и засмяно подават безплатно на всеки гостенин, като го поздравяват с Добре дошли.”

След 1944 тази традиция замира.

В по-ново време тази местна инициатива през май Празник на розите честват в село Розино Карловско. Първият се е състоял през 1946 година когато в края на розобера се провежда селски събор и тази традиция продължава 20 години. Любопитен факт от този период е, че през 1965 г на събора е поканен тогавашният първи държавник Тодор Живков,който в духа на тогавашните негови народни "сближавания" се качва на специално изографисана и пригодена каруца. За съжаление обаче конят се оказва твърде палав и непослушен и подплашен обръща каруцата с височайшият гост. След тази случка Тодор Живков дълги години не смееше да припари в Карловският край, празника в село Розино от 1966 г е забранен.

През 1967 празникът на Розата в Карлово се възобновява, а от 1969г по предложение на Карловското "лоби" в тогавашната въховна власт -Иван Пръмов и Дража Вълчева се утвърждава като национален. С цел да не бъде пренебрегнат другият розопроизводителен район -Казанлъшкият се взема решение домакинството на празника да бъде на разменни начала. Провежда се ежегодно в първата неделя на юни, като право на домакинство имат двата розопроизводителни района – Пловдивски и Старозагорски, които през година поемат организацията и провеждането му. Карлово е домакин на на нечетните години ,а Казанлък на четните години на тези празници. Най-грандиозният в историята на празниците се провежда през 1975 година в Карлово Тогава в Карлово на 15 юни 1975 г за първи път в историята на празниците има и Роза на празника (Царица на Розите) – тогава това е ученичката Стефка Харлова. На градския стадион е организиран помпозен спектакъл с масовки, бай Ганьовци, хеликоптер, пръскащ розова вода фолклорни и кукерски състави и др. в очакване да бъде посетен от държавният глава Тодор Живков ,който тактично отбягва посещението. Въпреки това тогава на стадиона се "изсипва" цялото тогавашно Политбюро, начело с тогавашният министъл председател Станко Тодоров, а празника е предаван по националната телевизия и препредаван по Интервизия. На специално реконстроираният за празника градски стадион присъствуват над 30 хиляди посетители между тях и около 3500 чужденци. Сцена от този спектакъл е отразен и в игралният филм "Лавина" .

Всяка година, в първата събота на юни Карлово е столица на най-красивото и уханно цвете – розата. Праникът започва с ритуала “Розобер” в розовите поля край Карлово. Пъстрите шевици на сукманите и везаните ризи се сливат с цветовете на гюловите храсти, ведрото синьо небе се оглася от народни песни и свирни.От градините с рози празникът се пренася на централния площад на Карлово. Тук на ръце млади момци носят Царицата на розите, най-красивата девойка през годината, избрана с конкурс. С венец от Рози и обсипвана от дъжд от цветя, тя приветства гостите, дошли на празника. Започва пъстро и весело празненство с много песни и танци. Гръмогласни хлопки и чанове на кукерите огласят простора. Фолклорната част на празника завършва с вито хоро. По традиция на този ден се открива художествена изложба, на която се връчва и призът от ежегодния конкурс “Цветна естетика”. На открито занаятчии и творци представят произведения на народните занаяти и приложното творчество, На следващият ден - неделя празникът се пренася в Казанлък. Той включва:

  • Ритуали "Розобер" и "Розоварене"
  • Празнично шествие
  • Конкурс "Царица Роза"
  • Международен фолклорен фестивал "Младежта на Балканите"
  • Детски конкурс "Мини Мис"
  • Национален фотопленер "В долината на розите"

Празника на розата се празнува в чест на цъфналата Казанлъшка маслодайна роза. По време на този празник градът е посещаван от хиляди туристи. По традиция на този празник се избира и Царица Роза.

                        

                        

Go to top