Търсене

НачалоНовини

Новини

Откриха най-старата монета в България

Водолаз откри в Созопол златна монета, за която се смята, че е най-старата в България, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ).

На незначителна дълбочина от 1 метър на северния бряг на созополския полуостров мъжът намерил на дъното малка златна монета, а после я предал на директора на НИМ Божидар Димитров.

Нумизматът на музея д-р Владимир Пенчев смята, че това е най-старата монета, откривана в България.

Фабрика Български Капрони – Казанлък

Неприятности има навсякъде и във всяко време. От трудностите, който изпитваме загубихме желание да живеем. Може да не съм прав. Може просто да съм си киселяк. Живота е като синусоида, има възходи и падения, сега ако сме в долно положение трябва да дойдат по-добри времена, нали?. Във връзка със следващата история се сещам за един приятел, който цял живот се опитва по всевъзможни начини да има нещо общо със самолетите, не успя, поне не в България. Не винаги е било така, нещата са се случвали повече или по малко и тук, доказателство може да почерпим от историята. Или може само да се почерпим.

Туристически райони на България

Туристически райони на България

Националният център за териториално развитие изпълнява обществена поръчка от Министерството на икономиката и енергетиката "Изготвяне на концепция за туристическо райониране на България". Въз основа на анализ на съществуващи предложения, трябва да се предложи схема на туристическото райониране - теоретично и методически издържана и практически приложима за целите на маркетинга и формирането на организации за управление на туристическите райони.

Реклама на България от 1965-та година (видео)

Реклама на България от 1965-та година

Реклама на страната ни от 1965 г., насочена към британските туристи, взриви интернет. Видеото разкривана на фона на народни песни как се приготвя розовото масло и какво представлява розоберът у нас. Във визитката на страната ни са включени и красивите манастири, които са успели да се съхранят през петвековното турско робство. В рекламата се отбелязва, разбира се, че красивата България съчетава море и планина.

Лечебната българска маслодайна роза

Българска маслодайна роза

В Подбалкана казват: боли ли те корем, близни от мускалчето. Имаш ли гнойна рана, натъркай я с розова вода. Болят ли те бъбреци, глава, мъчат ли те нерви, алергия - за всяка болежка розата може да е лек.

“Едва ли има друг природен продукт, който да въздейства така благоприятно върху организма”, твърди директорът на Института по розата в Казанлък проф. Недко Недков. Може би затова напоследък учени спорят кое от качествата на розовото масло е по-ценно - ароматът или целебните му свойства?

Български филм с първо място на международен конкурс

Филмът „Толерантност” - съвместна продукция на младежкото театрално и филмово студио към читалище „Възродена Искра” и МЦР „Взаимопомощ” в Казанлък, бе класиран на първо място в конкурса „Fingerprint voting contest“, съфинансиран от ЕС за споделяне на младежките възможности. Това каза за „Фокус” председателят на „Взаимопомощ” Мария Славова.

Отбелязване на съединението на България в Казанлък

129-та годишнина от Съединението на България, извършено на 6 септември 1885 г., ще бъде тържествено отбелязана в Казанлък.

В катедралния храм „Св. Йоан Предтеча" от 11.30 часа на 6 септември започва честването с тържествен молебен и водосвет за благоденствието на България. Следва слово от ИМ „Искра" по повод историческата дата и рецитиране на стихотворения от възпитаници на НЧ „Братство" - с. Енина.

Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музей "Искра"

От 29 август 2014 г. в Исторически музей „Искра” – Казанлък ще бъде открита изложба с предмети, които са част от фонда на Регионален исторически музей – Шумен. В този музей се съхранява една от най-богатите колекции на тракийско въоръжение в България, която се състои от около 4000 артефакта.

ВходКалендар

Август 2022
Н П В С Ч П С
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Новини

Откриха най-старата монета в България...
Откриха най-старата монета в България

Водолаз откри в Созопол златна монета, за която се смята, че е най-старата в България, съобщиха от Националния [ ... ]

Български филм с първо място на международен конку...
Български филм с първо място на международен конкурс

Филмът „Толерантност” - съвместна продукция на младежкото театрално и филмово студио към читалище [ ... ]

Отбелязване на съединението на България в Казанлък...
Отбелязване на съединението на България в Казанлък

129-та годишнина от Съединението на България, извършено на 6 септември 1885 г., ще бъде тържествено отбелязана [ ... ]

Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музе...
Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музей

От 29 август 2014 г. в Исторически музей „Искра” – Казанлък ще бъде открита изложба с предмети, които са [ ... ]

Фабрика Български Капрони – Казанлък...
Фабрика Български Капрони – Казанлък

Неприятности има навсякъде и във всяко време. От трудностите, който изпитваме загубихме желание да [ ... ]

Туристически райони на България...
Туристически райони на България

Националният център за териториално развитие изпълнява обществена поръчка от Министерството на икономиката [ ... ]

                        

                        

Go to top