Търсене

НачалоДолината на РозитеПразник на Розата

Празник на Розата

Празника се празнува за първи път през 1903 г. Традиционно се провежда през първите почивни дни на месец юни.

Като център на розопроизводство и преработка на розовия цвят Карлово се слави далеч преди Освобождението. Дълги години това е само поминък, едва през 30-те години розовите градини, красивата природа и архитектура, местната розова индустрия се осъзнават като атрактивни неща, които предизвикват интереса на български и чуждестранни туристи.

Първоначално след реставрирането на родната къща на Левски в Карлово, дните 31 май и 1 юни (Петдесетница и Свети дух) се празнуват като Ден на Левски и в града се организира голям народен събор, в който участват много хора от цялата страна. По този повод се изтъква и мястото на Карлово като център на Розовата долина. Любопитен момент от тържествата тогава ни представя в един свой пътепис от 1936 година Никола Станев: “През тия дни Карлово е най-красиво, тогава става и беритбата на розите. Карловското поле се вълнува като море, чиято повърхнина премята ту розови ниви, ту ментови градини… Въздухът е лек и препълнен с аромата на разни лечебни и полски цветя. Пътниците пристигат с влакове, коли в непрекъснати редици. Те се насочват веднага към църквите, Паметника на Апостола и към площада на пазара до градския часовник. Навред по улиците безкрайни венци от рози, окачени по стълбове, прозорци, порти и балкони, домовете са украсени както църквите и площадите. Пъргави момчета и момичета, облечени празнично, с венци на глави, държат в ръка големи кошници с разноцветни рози и засмяно подават безплатно на всеки гостенин, като го поздравяват с Добре дошли.”

След 1944 тази традиция замира.

В по-ново време тази местна инициатива през май Празник на розите честват в село Розино Карловско. Първият се е състоял през 1946 година когато в края на розобера се провежда селски събор и тази традиция продължава 20 години. Любопитен факт от този период е, че през 1965 г на събора е поканен тогавашният първи държавник Тодор Живков,който в духа на тогавашните негови народни "сближавания" се качва на специално изографисана и пригодена каруца. За съжаление обаче конят се оказва твърде палав и непослушен и подплашен обръща каруцата с височайшият гост. След тази случка Тодор Живков дълги години не смееше да припари в Карловският край, празника в село Розино от 1966 г е забранен.

През 1967 празникът на Розата в Карлово се възобновява, а от 1969г по предложение на Карловското "лоби" в тогавашната въховна власт -Иван Пръмов и Дража Вълчева се утвърждава като национален. С цел да не бъде пренебрегнат другият розопроизводителен район -Казанлъшкият се взема решение домакинството на празника да бъде на разменни начала. Провежда се ежегодно в първата неделя на юни, като право на домакинство имат двата розопроизводителни района – Пловдивски и Старозагорски, които през година поемат организацията и провеждането му. Карлово е домакин на на нечетните години ,а Казанлък на четните години на тези празници. Най-грандиозният в историята на празниците се провежда през 1975 година в Карлово Тогава в Карлово на 15 юни 1975 г за първи път в историята на празниците има и Роза на празника (Царица на Розите) – тогава това е ученичката Стефка Харлова. На градския стадион е организиран помпозен спектакъл с масовки, бай Ганьовци, хеликоптер, пръскащ розова вода фолклорни и кукерски състави и др. в очакване да бъде посетен от държавният глава Тодор Живков ,който тактично отбягва посещението. Въпреки това тогава на стадиона се "изсипва" цялото тогавашно Политбюро, начело с тогавашният министъл председател Станко Тодоров, а празника е предаван по националната телевизия и препредаван по Интервизия. На специално реконстроираният за празника градски стадион присъствуват над 30 хиляди посетители между тях и около 3500 чужденци. Сцена от този спектакъл е отразен и в игралният филм "Лавина" .

Всяка година, в първата събота на юни Карлово е столица на най-красивото и уханно цвете – розата. Праникът започва с ритуала “Розобер” в розовите поля край Карлово. Пъстрите шевици на сукманите и везаните ризи се сливат с цветовете на гюловите храсти, ведрото синьо небе се оглася от народни песни и свирни.От градините с рози празникът се пренася на централния площад на Карлово. Тук на ръце млади момци носят Царицата на розите, най-красивата девойка през годината, избрана с конкурс. С венец от Рози и обсипвана от дъжд от цветя, тя приветства гостите, дошли на празника. Започва пъстро и весело празненство с много песни и танци. Гръмогласни хлопки и чанове на кукерите огласят простора. Фолклорната част на празника завършва с вито хоро. По традиция на този ден се открива художествена изложба, на която се връчва и призът от ежегодния конкурс “Цветна естетика”. На открито занаятчии и творци представят произведения на народните занаяти и приложното творчество, На следващият ден - неделя празникът се пренася в Казанлък. Той включва:

  • Ритуали "Розобер" и "Розоварене"
  • Празнично шествие
  • Конкурс "Царица Роза"
  • Международен фолклорен фестивал "Младежта на Балканите"
  • Детски конкурс "Мини Мис"
  • Национален фотопленер "В долината на розите"

Празника на розата се празнува в чест на цъфналата Казанлъшка маслодайна роза. По време на този празник градът е посещаван от хиляди туристи. По традиция на този празник се избира и Царица Роза.

ВходКалендар

Август 2022
Н П В С Ч П С
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Новини

Откриха най-старата монета в България...
Откриха най-старата монета в България

Водолаз откри в Созопол златна монета, за която се смята, че е най-старата в България, съобщиха от Националния [ ... ]

Български филм с първо място на международен конку...
Български филм с първо място на международен конкурс

Филмът „Толерантност” - съвместна продукция на младежкото театрално и филмово студио към читалище [ ... ]

Отбелязване на съединението на България в Казанлък...
Отбелязване на съединението на България в Казанлък

129-та годишнина от Съединението на България, извършено на 6 септември 1885 г., ще бъде тържествено отбелязана [ ... ]

Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музе...
Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музей

От 29 август 2014 г. в Исторически музей „Искра” – Казанлък ще бъде открита изложба с предмети, които са [ ... ]

Фабрика Български Капрони – Казанлък...
Фабрика Български Капрони – Казанлък

Неприятности има навсякъде и във всяко време. От трудностите, който изпитваме загубихме желание да [ ... ]

Туристически райони на България...
Туристически райони на България

Националният център за териториално развитие изпълнява обществена поръчка от Министерството на икономиката [ ... ]

                        

                        

Go to top