Търсене

Долината днес

В центъра на нашата родина, скътана между двете големи планински вериги - Стара планина и Средна гора, се намира Казанлъшката долина. Земята, която смайва с прелестта си, упоява с аромата си и впечатлява с древната си история.  Общата площ на долината е около 780 кв. км със средна надморска височина 350м. Има продълговата и малко неправилна форма с дължина 94 км ширина около 10 км.

Разположено в средата, на 3 км северно от р. Тунджа, на двата бряга на река Стара, тупти сърцето на Розовата долина - град Казанлък. Обвит грижливо в прегръдките на Стара планина, градът е тъй неописуемо красив, сякаш е картина, изрисувана с изкуството на Бог. Той е естествен географски център на България, важен възел на пътищата между Северна и Южна България и първокласен път по линията София - Бургас. Климатът в Казанлъшкия район е умерено-континентален, характеризира се с мека зима и малък брой дни със снежна покривка, умерено и топло лято и хладна есен.

Розоберачки

Казанлък заема и важно място в икономиката на страната. Развиват се оръжейното производство, хранително-вкусовата промишленост, производството на вълнен и копринен текстил, музикални инструменти, парфюмерия и козметика, хидравлични и пневматични изделия. Добре развито е горското стопанство. Отглеждат се зърнени култури, маслодайна роза и други етерично-маслени култури, лозя, овощни насаждения, развива се животновъдство. В града има институт за розата и етерично-маслени и лекарствени растения.        

Природните условия - почвите и климатът, са предпоставка околността на Казанлък да е населена от дълбока древност. След изумителните открития през последните години, Казанлъшкият край получава званието "Долината на тракийските царе". Неслучайно археолозите отдават тази чест на града. Те откриват, че земите в Казанлъшко са заемали важно място в историческото развитие. Това свидетелства за истинността и богатството на историята на града, свързана с тракийското присъствие по земите му. Това му дава правото да бъде диаманта в короната от тракийско наследство.

 
ПРОМИШЛЕНОСТ НА ГРАД КАЗАНЛЪК

 Още след Освобождението от турско робство в Казанлък започва да се развива текстилната промишленост. Добри позиции на пазара завоюват самолетната промишленост (фабрика "Капрони") и военната промишленост (фабрика "Арсенал" – 1924 г.).

От времето на Възраждането тук се развиват над 50 занаята и производства - златарство, каменоделство, дървообработване и дърворезба, бъчварство, кошничарство, плетене на дантели и шевици, гайтанджийство, воденичарство, коларство, оръжейно производство, разбира се, розопроизводство и много други. Днес обаче от тях са запазени и се развиват само някои от тях.

След края на Втората световна война Казанлък заема важно място в икономиката на страната. Развиват се хидравликата и пневматиката, оръжейното производство, хранително-вкусовата, текстилната промишленост, производството на етеричномаслени култури, парфюмерията, козметиката и други.

Основно място заема и производството на козметика и парфюмерия, тъй като в Казанлъшката долина се отглеждат едни от най-качествените в целия свят етеричномаслени продукти от обработваната маслодайна роза.

Условно можем да разделим промишлеността на тежка, химическа, козметична и текстилна промишленост.

 Тежка промишленост

Сред многото машиностроителни предприятия са ”Хранинвест” и голяма група малки фирми, специализирани в производството на машини на хранително-вкусовата промишленост. Казанлък “M+С Хидравлик” произвежда хидравлични машини. “Арсенал” се занимава с военна продукция. Тяхното производство се изнася в цяла Европа. В “Кремона” се произвеждат едни от най-висококачествените в Европа музикални инструменти. Фирма “НИТИ” ЕАД - Казанлък извършва основно научноизследователска дейност в областта на артилерийски (реактивни и специални), инженерни, авиационни, стрелкови производства като:

- барути - ловни и специални;

- пиротехнически изделия;

- специални електронни системи и електронно-механични тренажори;

- взривни вещества;

- леки бронирани машини;

- нестандартно технологично оборудване за военното и специалното производство;

Фирмата извършва и проектиране на промишлени сгради за военно и специално производство, както и оборудване за него. В дружеството са разработени над 40 изделия и технологии, които са приети на въоръжение в българската армия и са с реализиран износ на външни пазари.


 

Химична промишленост/Козметика и парфюмерия

Водещо място в химическата промишленост заемат "Инохем" и "Зара", специализирани в производството на изкуствени торове.

ЗКУ работи с пластмасови и гумени изделия, с които снабдява страната.

Вековните традиции в извличането на розово и други етерични масла са запазени и до днес. Такава продукция предлагат "Българска роза - Севтополис", "Томи Шоу" и други фирми.

 

Текстилна промишленост

Множество предприятия в текстилната област произвеждат разнообразие от платове, конфекция, трикотажни изделия. Водещо в производството на качествени вълнени платове е предприятието “Катекс”, а отскоро в производството на изкуствени прежди се намеси  “Ембул Инвестмънт”. “Атeлие 88”- Казанлък, работи в производството на висококачествено лично бельо.

 

Десетки нови малки и средни предприятия се конкурират с големите, утвърдени фирми на вътрешния и външния пазар. Това говори за голям икономически напредък в производствената дейност на град Казанлък.

 РОЗИ И РОЗОПРОИЗВОДСТВО

 Розовата долина от векове е районът, произвеждащ безценното розово масло на България. Отглеждането на маслодайната роза е неотменна част от бита на местното население. Предприемчивостта и трудолюбието на поколения розопроизводители съхраняват този важен поминък до днес.

Маслодайната роза е пренесена от Индия през Персия, Сирия и Турция. В Казанлъшкия регион тя намира всички благоприятни условия, за да може да вирее свободно - подходяща температура, висока влажност и леки песъчливи канелено-горски почви. През XVII-XIX век Казанлък става център на българското розопроизводство. Казанлъшкото розово масло печели златни медали на изложенията в Париж, Лондон, Филаделфия, Антверпен, Милано и добива световна известност.

Казанлъшката долина става популярна в национално и международно отношение именно с производството на етерични масла. Затова в чест на царицата на цветята - розата, в Казанлък ежегодно се провежда празник на розата, започващ през първата седмица на месец юни. Днес празникът  е едно от най-колоритните събития за града, включващ коронясване на царица Роза и традиционните ритуали розобер и розоварене, които пресъздават автентична атмосфера, наситена с веселие, песни и танци.

Институтът по розопроизводство в Казанлък провежда изследвания, свързани с розовите масло и други екстракти, използвани в парфюмерийната, фармацевтичната и билковата промишленост. Тези динамични изследователски институти подготвят района за едно светло в икономическо отношение бъдеще на селското стопанство.

Климатичните условия в Казанлъшката долина са благоприятни за отглеждане на маслодайна роза, мента, лавандула, босилек, невен. Така благодарение на месторазположението си, географският център на България – Казанлък, се превръща и в център за етеричномасленото производство. А казанлъшката маслодайна роза е един от символите, с които хората от различни краища на света свързват името на България.

ВходКалендар

Юни 2020
Н П В С Ч П С
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Новини

Откриха най-старата монета в България...
Откриха най-старата монета в България

Водолаз откри в Созопол златна монета, за която се смята, че е най-старата в България, съобщиха от Националния [ ... ]

Български филм с първо място на международен конку...
Български филм с първо място на международен конкурс

Филмът „Толерантност” - съвместна продукция на младежкото театрално и филмово студио към читалище [ ... ]

Отбелязване на съединението на България в Казанлък...
Отбелязване на съединението на България в Казанлък

129-та годишнина от Съединението на България, извършено на 6 септември 1885 г., ще бъде тържествено отбелязана [ ... ]

Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музе...
Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музей

От 29 август 2014 г. в Исторически музей „Искра” – Казанлък ще бъде открита изложба с предмети, които са [ ... ]

Фабрика Български Капрони – Казанлък...
Фабрика Български Капрони – Казанлък

Неприятности има навсякъде и във всяко време. От трудностите, който изпитваме загубихме желание да [ ... ]

Туристически райони на България...
Туристически райони на България

Националният център за териториално развитие изпълнява обществена поръчка от Министерството на икономиката [ ... ]

                        

                        

Go to top