Търсене

НачалоЗа Долината на Розите

За Долината на Розите

Шипков и Сие - възходът на един сирак

    През 1827 г. десетгодишният, останал кръгъл сирак Кънчо Пеев от казанлъшкото село Шипка е принуден да потърси препитание в града. Работи като слуга в дюкяните на Япа пазар. Работа съвсем несигурна и непостоянна, защото физическите сили на детето не могат да конкурират професионалните хамали на пазара. Това е причина Кънчо много често да остава без всякаква работа и да обикаля като просяк собствениците на малките магазинчета за парче хляб. До четиринадесетгодишната си възраст Кънчо не е имал жилище и е спял “където намери” – по сайванти и бараки из бедните махали на града. Едва петнадесетгодишен той си намира постоянна работа като слуга в един платнарски дюкян на Япа пазар. От разговорите в дюкяна Кънчо, нарекъл се вече Шипков по името на родното си село, научава, че розовото масло, продадено в Цариград струва много по-скъпо от цената, на която го купуват агентите на западните фирми в Казанлък. Събрал оскъдни свои грошове и спечелил доверието на своя работодател, Кънчо помолил господаря си за скромен заем. Доверието било спечелено по много странен начин, поучителен за хищническия морал на съвремените бизнесмени.

Българското розово масло и приложението му в световната парфюмерия

Всяка държава има дадено нещо, с което е позната на целия свят. Нещо неповторимо, уникално и безценно, нещо, което не се среща в никое друго кътче на планетата или не може да бъде произведено там. Символът на България е българското розово масло. Изникнат ли в съзнанието ни онези малки шишенца с благовонна течност – мускалите, неизменно въображението ни ги свързва и с образа на Бай Ганьо. Да, онзи, Алековият герой, същият този, който обикаля из Европата да продава българското розово масло. И макар неговият образ да е в противовес с положителните човешки качества, които би трябвало да притежава всеки един човек, които стават повод за неласкателни определения на националния ни характер,  не може да му се отрече приноса за запознаване на повече хора с течното злато от Долината на розите. Но знаем ли какво се крие зад един мускал с розово масло?

Розовото масло – златото от Долината на розите

Най-висококачественото и търсено розово масло се получава от култивираната в България Rosa damascena или това е т.нар. Казанлъшка маслодайна роза, отглеждана в Розовата долина, където намира най-подходящи условия за развитие.Това се дължи на факта, че географското положение и климатичните особености на Розовата долина благоприятстват отглеждането на розовите насаждения, пъпките на които започват да се формират още през месец февруари, а розоберът се осъществява през месеците май и юни, като това зависи от нивото на валежите през съответната година. Вече в продължение на три века Българската маслодайна роза се използва за производството на несравнимото по своите свойства и качество Българско розово масло.

Долината днес

В центъра на нашата родина, скътана между двете големи планински вериги - Стара планина и Средна гора, се намира Казанлъшката долина. Земята, която смайва с прелестта си, упоява с аромата си и впечатлява с древната си история.  Общата площ на долината е около 780 кв. км със средна надморска височина 350м. Има продълговата и малко неправилна форма с дължина 94 км ширина около 10 км.

Разположено в средата, на 3 км северно от р. Тунджа, на двата бряга на река Стара, тупти сърцето на Розовата долина - град Казанлък. Обвит грижливо в прегръдките на Стара планина, градът е тъй неописуемо красив, сякаш е картина, изрисувана с изкуството на Бог. Той е естествен географски център на България, важен възел на пътищата между Северна и Южна България и първокласен път по линията София - Бургас. Климатът в Казанлъшкия район е умерено-континентален, характеризира се с мека зима и малък брой дни със снежна покривка, умерено и топло лято и хладна есен.

Легендата за розата и Розовата долина

Живял в Персия богат шах. Жена му починала и останала прелестната им дъщеря, която била всичко за шаха – радост и утеха, надежда и опора. Нейно любимо занятие било отглеждането на рози. В градината на шаха растели розови храсти от всички краища на света. Те изпълвали с аромат цялото пространство около дома и прогонвали тъгата, когато бащата отсъствал от двореца, зает със своите държавни дела или със сражения, които водел с многобройните си врагове.
 Веднъж, завръщайки се от победоносна война, довел много пленници. Поискал да увековечи победата си и решил да построи джамия толкова висока, че от нейното минаре да се обхване с поглед цялото пространство на розовата градина. Обещал на майстора, който се справи с амбициозната задача за три дни, да го възнагради богато и да изпълни три негови желания. Не се ли справи обаче – да го накаже.
 Шахът бил много строг съдник и майсторите не се решавали да се заловят с трудното дело. Само един българин – изкусен строител в славянската си родина склонил да опита късмета си.

ВходКалендар

Септември 2022
Н П В С Ч П С
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Новини

Откриха най-старата монета в България...
Откриха най-старата монета в България

Водолаз откри в Созопол златна монета, за която се смята, че е най-старата в България, съобщиха от Националния [ ... ]

Български филм с първо място на международен конку...
Български филм с първо място на международен конкурс

Филмът „Толерантност” - съвместна продукция на младежкото театрално и филмово студио към читалище [ ... ]

Отбелязване на съединението на България в Казанлък...
Отбелязване на съединението на България в Казанлък

129-та годишнина от Съединението на България, извършено на 6 септември 1885 г., ще бъде тържествено отбелязана [ ... ]

Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музе...
Изложба на тракийско въоръжение в Исторически музей

От 29 август 2014 г. в Исторически музей „Искра” – Казанлък ще бъде открита изложба с предмети, които са [ ... ]

Фабрика Български Капрони – Казанлък...
Фабрика Български Капрони – Казанлък

Неприятности има навсякъде и във всяко време. От трудностите, който изпитваме загубихме желание да [ ... ]

Туристически райони на България...
Туристически райони на България

Националният център за териториално развитие изпълнява обществена поръчка от Министерството на икономиката [ ... ]

                        

                        

Go to top